Tenisti Mertiňák s Čermákom triumfovali na okruhu ATP v Moskve

20.10.2012 Celý región

Moskva 20. októbra (TASR) - Slovenský tenista Michal Mertiňák získal trinásty deblový titul na okruhu ATP, keď po boku Čecha Františka Čermáka triumfoval na turnaji o Kremeľský pohár v Moskve (dotácia 673.150 dolárov). Nasadené jednotky si vo finále poradili s talianskym párom Simone Bolelli, Daniele Bracciali za 76 minút v dvoch setoch 7:5 a 6:3.

Pre Mertiňáka je to prvá deblová trofej na ATP Tour od septembra 2010, keď s Čermákom zvíťazili na podujatí v malajzijskom Kuala Lumpure. V roku 2009 získal slovensko-český tandem päť titulov - vo Valencii, Bukurešti, Umagu, Stuttgarte a Acapulcu. Mertiňák s Čermákom vtedy korunovali úspešnú sezónu účasťou na Turnaji majstrov v Londýne, kde postúpili do semifinále. Vďaka triumfu v Moskve získali spoločnú prémiu 36.950 dolárov a 250 bodov do svetového deblového rebríčka.

Mertiňákovi s Čermákom nevyšiel úvod finálového zápasu v Moskve, keď hneď v úvodnom geme stratili podanie a Taliani sa po potvrdení brejku ujali vedenia 2:0. Slovensko-česká dvojica však bleskovo vyrovnala na 2:2 a v koncovke setu slávila úspech. V druhom dejstve si Mertiňák s Čermákom po rýchlom brejku vybudovali náskok 4:1 a zápas už dotiahli do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenili pri podaní slovenského Tenistu roka 2009 hneď prvý mečbal.

Mertiňák bol rád, že po vyše dvojročnej prestávke sa opäť tešil z deblového titulu na ATP Tour. "Odľahlo mi, už bolo načase prelomiť sériu nešťastných finálových prehier. S Frantom sme dnes odohrali dobrý zápas. Ja som si síce hneď na úvod smolne prehral podanie, keď mi rozhodca odpískal chybu nohou, no rýchlo sme vyrovnali na 2:2 a potom sme už boli lepší. Dôležitý bol gem za stavu 6:5, v ktorom viedli Bolelli s Braccialim pri svojom servise 40:15, no napokon sme ho získali vo svoj prospech. Dvakrát sme dobre zareturnovali a potom sme vyhrali krosovú výmenu od základnej čiary. Po zisku prvého setu sme sa dostali na koňa a v druhom dejstve sme hrali vynikajúco," povedal pre TASR Mertiňák.

Slovenského deblového špecialistu ešte čakajú v tomto roku štyri turnaje. "S Martinom Kližanom sme sa ako poslední dostali do hlavnej súťaže štvorhry na turnaji ATP vo Valencii. Do Španielska odlietam v pondelok. Potom ma čaká challenger v Ženeve s Lukášom Dlouhým, bratislavský Slovak Open s Čermákom a na záver Helsinki opäť s Dlouhým. S Frantom sme sa už dohodli na spolupráci na rok 2013, zostávame hrať spolu. Začneme v Dauhe, potom nás čaká turnaj v Aucklande a následne grandslamový Australian Open v Melbourne."


štvorhra - finále:

František Čermák, Michal MERTIŇÁK (1-ČR/SR) - Simone Bolelli, Daniele Bracciali (Tal.) 7:5, 6:3


Prehľad turnajových titulov Michala Mertiňáka vo štvorhre:

október 2012 Moskva (tvrdý povrch, hala) s Františkom Čermákom

september 2010 Kuala Lumpur (tvrdý povrch) s Čermákom

október 2009 Valencia (tvrdý povrch, hala) s Čermákom

september 2009 Bukurešť (antuka) s Čermákom

júl 2009 Umag (antuka) s Čermákom

júl 2009 Stuttgart (antuka) s Čermákom

február 2009 Acapulco (antuka) s Čermákom

júl 2008 Umag (antuka) s Petrom Pálom

február 2008 Acapulco (antuka) s Oliverom Marachom

september 2007 Bukurešť (antuka) s Marachom

júl 2007 Umag (antuka) s Lukášom Dlouhým

február 2006 Záhreb (tvrdý povrch, hala) s Jaroslavom Levinským

január 2006 Chennai (tvrdý povrch) s Pálom
 

Vyberte región